ÖNSÖZ
2061 Yılında geçen okul içi dışı eğitim öğretim faaliyetlerinin insanların yetişkinlik çağında çok önemli rol oynadığını savunan Bay Memes insanları topluma mal edebilmek için çeşitli uygulama stilleriyle öğrencileri karmaşık bir eğitim sistemine sokar. Gerçekleri göz ardı etmeyen, tabiri caizse uyanık, katılımcı, zorlukları seven, kolaylıkları bir tarafa iten, toplumun ihtiyaçları doğrultusunda insan yetiştirmeyi hedefleyen sistem bilim insanı üretmeyi amaç edinmiştir.
1. BÖLÜM
(MEYVELER ALINIYOR)
Yarın için Bay Memes’in okul içinde yapacağı toplantı için bugün davetiye aldım.Yapacağımız toplantının yeni öğrencilerle ilgili olacağı malum ve gelecek taze meylerden tatlı bir karışım yaratmak onları sıkarken nasıl bir tat olacağını kestirmemiz yönünde talimatlar alacağımız kesin.
Toplantı günü
Yavaş yavaş herkes toplantı için toplanıyordu artık uzaktan Bay Memes’in konuşması bize kadar geliyordu. Telaşlı bir şekilde içeri girdi. Beyler bayanlar hoş geldiniz.
Memes: ”Toplantıya ilk defa katılan arkadaşlar dikkatle dinlemenizi tavsiye ederim.”
Yeni gelenlerden Oluş ve Üretme profesörü Bay Sedak sayın Memes böyle bir uygulamalı eğitime öğrencilere verebilir miyiz? sorusuna karşılık herkes bir panikledi.
Memes: ”Biz birşey vermiyoruz Sedak bey onlar alacak bundan emin olabilirsiniz.” Cümlesinin emin bir şekilde denmesi üzerine kimsenin yorum yapma yönelik yeltentisi olmadı.
Sekreter Kamiç elinde ki dosyalarla ”Memes bey geldim.”
Memes: ”Dağıtır mısınız Kamiç bey?”
Getirilen dosyalar herkesin imza atması üzerine sahiplerine verildi. Branşlarımıza göre özel bir çalışma ile hazırlanmış dosyaların içerikleri hakkında
Uygulamalı öğrenci anketleri |
Sınav etkinliği |
Araştırma |
Materyaller |
Kişilik özellikleri |
Zamansız sınav |
Labotuvar ortamına teşvik |
Sözel: Kelime banyosu, Bil ve kazan salonu vb. |
Öğrencinin çalışma sistemini ayarlamak |
Sıklıkla araştırma sınavı |
Araştırmalarında belli süreçlerde onları serbest bırakmak |
Mantıksal: Yapıcılık yağmuru, Öldürme oyunu vb. |
Beceri kazandırmak ve Doğrultuları ona göre biçimlendirmek. |
Sınav yıpratıcılığını inceltip öğreticiliği etkin kılmak. |
Aradıklarını bulurken zorlukları atlatmasını bilmelerini sağlamak. |
Bilimsel: Üretkenlik labotuvarı, Bakım onarım hanesi. |
Kazanımlarının farkında olmak |
Öğrenmeyi=sınav saymak onları ölçeme işini deneysel gözlemle yapmak |
Araştırma rehberliği yapacak komisyonların kurulması |
Gelişim: Konuşma odası, Liderlik kazanımı kampı, Grup savaşları |
2. BÖLÜM
(YENİ FİDANLAR EKİLİYOR)
Öğrencilerin okul kapısından geçtikten sonra onlara solutacağımız okul havasını bilmeleri için derse girmeleri gerekiyordu. Dersi sevmeleri ve bizden ne kapacakları önemli değildi. Onların insani, ahlaki duygularını ayrı yeten toplumsal hukuk kurallarını, bakış açılarını, sistematik, realist düşünme tarzını benimsemelerine yardımcı olmak bu konuda onlara yol gösterici rehber rolünü benimsemek temel amacımızdı.
Gelişim dersine katılacak öğrencilerimiz 1.blok 101 numaralı amfiye anons edildi. İlk olarak konuşma odasına alınan öğrencilere mülakat tarzında onların konuşma yönünde sıkıntıları var mı? Konuşkanlık açısından akıcılık telaffuz gibi konuşmanın ana hatlarını oluşturan ve onları kendilerini ifade etmekteki sıkıntılarının giderilmesine önem veridi.
Liderlik kazanımı uygulamasında ise bireyin (öğrencinin) sahip olduğu beceriler yanında önderlik özelliğini göstermeye yönelik uygulamadır. Uygulamada esas alınan husus ise öğrencilerin kriterleri uygun becerileri doğrultusunda bu özelliği kullanması amaç edilmektedir. Tamamıyla kişiye verilen bir özellik olmamakla beraber diğer kişilerin hoşgörülü alt yardım tabakaları olmasına yönelik çalışmalar yaparak kişilerin hangi statüde olduklarını hissettirme ihtiyacı duyulmaktadır.
Öğrencilerin grup çalışmaları karşı grubu alt etmeye yönelik değil onların elindeki olan bilgileri de kullanması gerekliliğini göstermeli ve sürekli öğrenen ve çalışan bir profil olmalı. Onların grup içinde olan hareketleri analiz edilerek eksik yönleri tarafında bireysel birebir çalışma yapılmalı.
Kelime haznelerini genişletecek etkinlik ve aktivitelerde bulunulması yönünde olanak sağlanmalı onları okul ve ders ortamının sıkıcılığı yaşatılmaması konusunda daha özgür kalmaları sağlanmalıdır. Onlara eğitim öğretim hayatında kendilerini özel hissettirmeleri ve ihtiyaç duyulacak kimseler olmaları noktasına da odaklanılmalıdır.
3. BÖLÜM
(MATERYALLERE UYUM)
Öğrenciler kelime banyosu sözü biraz itici geliyor olabilir dışarıdan bakıp yorum yapmak kolay olduğu için içerik süslemeleriyle öğrencilerin olaya iç taraftan bakmalarını sağlamak içeriğin içinde kalmak istemeleri önerisinde bulunanları hoşgörü ile onların bu gelişimsel düşüncelerini bir kenara atmama eylemi gütmemekle beraber daha çok yardım etme eğiliminde bulunmak gerekir. Kelime banyosu kişinin anlamsal darlıktan çıkarıp onu sağlam düşünme yetisine sahip olmasını sağlamaktır.
Toplanan bireylerin ellerine verilen konuşma haklarının doğru yerde doğru zamanda kullanması olursa onların bu kazanımlarını takip etmeli ve ”Bil ve Kazan” onlara bu kazanımlarının farkında olmaları için kazantılarına dönük ödül ve tebrikler verilmeli. Tabi ödül ve tebriklerin somut soyut olmasının bir önemi yok onlarda bırakacağı maneviyat önemli.
Yapıcılık yağmurunda ise öğrenci profilini yapan bulan araştıran onaran bunları yaparken de ne için yaptıklarının önemi vurgulanmalı misal ”Yapacağınız bu çalışmanın sonucunda şu verimi alacağız örneğinde topluma mal olunacak şeyler ya da fayda güdülen çalışmalar verilmesi faydanın ise çalışmacının red edemeyeceği konular içerisinde yer alması ya da öğreticinin bu konuda uyarlama yapması öğrencilerin yapıcılık konusuna önem vermesi için uygun şeylerdir.
Alınan araştırmaların doğru yanları değiştirilerek kişinin bunları düzeltmesi için geniş bir çalışma ortamı sağlanmalı her türlü olanak sağlanarak araştırmanın tekrar doğru boyutuna dönülmeli, bu süreç rehberlerle ve araştırma sorumlusu kişilerce dikkatle kontrol edilmeli baştan savma işlere sorumlu kişilerce el atılmalı.