Ansiklopedik Eğitim ve Psikoloji Sözlüğü

Sayı 50- Nisan 2016

Eğitimci / Pedagog ve Yazar Rasim Bakırcıoğlu, mesleğinin doruğuna tırmanan hemşehrilerimizden biridir. 1937 Ardanuç doğumlu olan Bakırcıoğlu, ilkokul öğretmeniyken, kariyer yaparak meslek dersleri öğretmenliğine, G.Ü. Eğitim Fakültesi öğretim görevliliğine kadar yükseldi. Mesleğine tutkunluğu ve durmak bilmeyen çabalarıyla Kıbrıs ile Türkiye’de eğitimle ilgili önemli görevlerde bulundu. Pedagoji ve Türkçe bölümlerini bitirdikten sonra, Eğitimde Psikolojik Hizmetler dalında yüksek lisans yaptı. Yüksek okullarda, üniversitelerde dersler verdi.

1985’de emekli olduktan sonra eğitim alanında çalışmalarını sürdürdü. Özel dershanelerde Türkçe dersleri verdi. Özgün Yayınevinde genel yayın yönetmenliği yaptı. Özgün ve Çağdaş ünite dergilerini yönetti. Eğitim ve sosyal psikoloji, ruh sağlığı ile benzer konularda kendini geliştirdi. Yetkin bir kişi olarak yazılarıyla, konuşmalarıyla eğitime katkılarını sürdürüyor.
Bakırcıoğlu’nun ders kitapları başta olmak üzere 20 dolayında basılı eseri bulunuyor. Bu kitaplar arasında yedi baskı yapanlar, ödül alanlar da var. Biz bu yazımızda oylumlu (3 kilo ağırlığındaki) “Ansiklopedik Eğitim ve Psikoloji Sözlüğü”nden söz etmeye çalışacağız. Daha önce yayımladığı Ansiklopedik Psikoloji Sözlüğü (2006) ile Ansiklopedik Eğitim ve Psikoloji Sözlüğü (2012) eserlerinden yararlanmıştık.

Bakırcıoğlu bu kez, sözlüğün genişletilmiş 2.baskısıyla, daha kapsamlı ve daha yetkin bir içerikle çıkıyor okurların karşısına. Görülen eksikliklerin yeniden gözden geçirilerek, psikolojiye yakın bilim dallarından da, binden çok yeni kavrama yer verildiğini belirtiyor. Yazar, 2.baskının önsözünde kısaca şunları vurguluyor:

*Bu nicel ve nitel yapısıyla sözlük, çağdaş değerleri içselleştirip çağdaş yaşam bilinci oluşturmak, kendini gerçekleştirmek, çevreyle doğru iletişim kurmak isteyenlere,

*Çocukları toplumsal ve ruhsal yönden sağlıklı birer yetişkin konumuna getirmek isteyen anne, baba ve öğretmenlere,

*Eğitimin, psikolojinin ve onlarla ilişkili bilim dallarının temel kavramlarını öğrenmek isteyenlere, güvenilir bir başvuru kaynağı olma işlevini amaçlıyor.

“Bu ansiklopedik sözlük, sorun çözmede, üretici ve yaratıcı çalışmalarda sezgi ile birlikte kavramların gücüne de inananlara adanmıştır” diyor. Türkçe öğretmenliğinden kaynaklanan arı dili kullanan Bakırcıoğlu, kızı Yard. Doç. Dr. Nesrin Bakırcı’nın katkılarına de değiniyor. Kızının, sözlükteki tüm kavramların İngilizce karşılıklarını, anlam ve yazım açısından özenle gözden geçirdiğini belirtiyor.

Binlerce öğrenci yetiştiren Bakırcıoğlu, mesleki birikimlerini yazı ve kitaplarıyla gelecek kuşaklara aktaran bir bilim adamı. Psikoloji eğitimi alanında mutlaka okunması gereken 20 kitap arasında “kisiselbasarı.com” Bakırcıoğlu’nun bu eserini de göstermiş. Doç. Dr. Nail Yıldırım’ın “Eğitimciler İçin 100 Kitap Önerisi Üzerine Nitel Bir Çalışma” başlıklı yazısını Uluslararası Türk Eğitim Bilimleri Dergisinin 1. sayısında okumuştuk. 100 kitaptan söz edilen bu yazıda Bakırcıoğlu’nun “Çocuk ve Ergende Ruh Sağlığı” adlı kitabına da yer verilmişti.

Ansiklopedi, salt kavramların açıklanmasından oluşmuyor. Bu alanlarda çalışma yapmış, yeni fikirler ortaya atmış, eserler yazmış yerli ve yabancı bilim adamlarının yaşamlarına da yer verilmiş. Psikoloji ve pedagoji alanındaki sıkça kullanılan binlerce kavram özenle incelenmiş. Mesleki açıdan yorumlanmış. Bu nedenle, bu ansiklopediyi derleme/düzenleme olarak değerlendiremeyiz. Kaldı ki, öyle olsa bile bu kadar maddeyi sıralamak, meslekle ilişkisini kurmak kolay değil. Her maddesi, her dizesi bir emek ürünü.

Genel, öğrenme ve sosyal psikolojiden tutun da fizyolojik psikolojiye kadar birçok kuram ve yöntemleri içeren bu kaynak eseri ortaya koyduğu için Bakırcıoğlu’nu kutluyoruz. Onun üretkenliğinin, mesleğine saygısının, özenli çalışmalarının, kesintisiz süren araştırmalarının gençler tarafından örnek alınacağını düşünüyoruz.

_______________________
Ansiklopedik Eğitim ve Psikoloji Sözlüğü / Rasim Bakırcıoğlu / Genişletilmiş 2.Baskı / 1750 sayfa / Anı Yayıncılık / Ankara 2016.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir