Eğitişim...
Eğitişim; insanların insandaşlarının insanlaşma sürecine sundukları katkının paylaşılması süreci olarak açıklanabilir. Kavram olarak yeni olsa bile, insanlar binlerce yıldır insanlaşma sürecini paylaşmaktadırlar.
İnsanlaşma nedir?
İnsanlaşma, insanı diğer canlılardan ayırarak onu uygarlığın sahibi yapan erdem ve değerlere sahip olma, onu benimseme, özümseme ve yeni katkılar yapma sürecinin ürünüdür.
Bu süreç ve ürün paylaşılabilir.
İnsan olmak ve insanlaşmanın ürünlerinden yararlanmak, insanı öncelikle ulusuna sonra da insanlığa borçlu kılar. Bu borcu ödemenin yolu, erdem ve değerleri derinleştirmek, genişletmek yani yeniden üretmek için eğitişmektir.
Bize birçok olanak sunan ulusumuza ve geleceğimiz olan çocuklarımıza karşı sorumluluklarımızı yerine getirme arzusu, bizi eğitişmeye zorlamaktadır. Ülkemizin bilgi üretimi ve birikimine amatörce, mütevazı katkı yapmaya çalışarak en azından boş durmuyoruz.
Konfüçyüs der ki;
“Sende bir yumurta var, bende bir yumurta var.
Ben yumurtamı sana verdim, sen yumurtanı bana verdin.
Sende bir yumurta var, bende bir yumurta var.
Ama,
Sende bir bilgi var, bende bir bilgi var.
Ben bilgimi sana verdim, sen bilgini bana verdin.
Bende iki bilgi var, sende iki bilgi var.”
Mevlana da der ki; "bir mum diğer bir mumu tutuşturmakla ışığından birşey kaybetmez". Üstelik etraf daha da aydınlanır.
İlkemiz şudur: Etrafında cehalet varsa sana mutlaka bulaşacaktır. Sen ona bulaşmak istemiyorsan, etrafı bilgili ve bilinçli yap! Cahiller tarafından aşağı çekilmek istemiyorsan sen onları yukarı çek. Gelişmiş insanlarla yaşa ki, gelişesin. Hazıra konmak da yok; gelişmiş çevre arayacağına, kendi çevreni geliştir!
Bu dergi böylesi bir niyetin ürünüdür.
Eğitişmeye var mısınız? Öyleyse yazın.
***
Eğitişim Dergisi öncelik üniversite öğrencilerine ait olmak üzere herkesin yazılarına açıktır. Dergi hiçbir kuruluşa bağlı değildir. Kendi çapında, eğitim çerçevesinde bilgi ve düşünce üretimine katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Dr. İkram Çınar
Editör