Almanların dünyaca ünlü fizikçisi Albert Einstein, Atatürk için “Dünyanın en büyük lideri” demiştir. Dünyadaki etkilerine bakıldığında da Atatürk, vizyoner bir dünya lideridir.
Atatürk Türkiye’si, Cemiyet-i Akvam (Milletler Cemiyeti) örgütüne başvuru ile değil, davetle üye olmuştur. Örgütün 6 Temmuz 1932 tarihli Genel Kurulunda Türkiye’nin cemiyete üye olarak değerli katkılar vermesi için davet edilmesine oybirliği ile karar vermiştir. Bu karar 9 Temmuz 1932’de TBMM tarafından kabul edilmiş; 18 Temmuz 1932’de de Milletler Cemiyeti üyelerinin yine oybirliğiyle, Türkiye cemiyetin üyesi olmuştur.
Türkiye’nin, Avrupa Ekonomik Topluluğu (AET) ile ortaklık antlaşması imzaladığı 1963’te; AET Komisyonun Başkanı Alman Prof. Dr. Walter Hallstein’in dediği gibi “Türkiye’nin Ortak Pazar’a girişi; her şeyden önce, başardığı işler bu memlekette her zaman hatırlanan Atatürk’ün kuvvetli kişiliğinin ve Türk devletine her alanda getirmiş olduğu köklü, Batılı yeniliklerin bir mirasıdır.”
Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO), 27 Kasım 1978 tarihinde Paris’te gerçekleştirdiği 20. Genel Kurulunda, Atatürk’ün doğumunun 100. Yılını UNESCO’nun Anma ve Kutlama Yıldönümleri Programına almış ve Atatürk’ün doğumunun 100. yılı bütün dünyada “1981 Atatürk yılı” olarak kutlanmıştır.
Bugüne kadar dünyadaki hiçbir lider için düşünülmemiş; yalnızca Atatürk için yapılmış olan bu uygulama, dünyada ilk ve tektir. UNESCO bu uygulamaya esas karar gerekçesini “Atatürk, uluslararası anlayış, iş birliği ve barış yolunda çaba göstermiş üstün kişi, UNESCO’nun yetki alanlarında yenilikler gerçekleştirmiş bir devrimci, sömürgecilik ve yayılmacılığa karşı savaşan ilk önderlerden biri, insan haklarına saygılı, insanları ortak anlayışa ve devletleri dünya barışına özendiren, bütün yaşamı boyunca insanlar arasında renk, din, ırk ayrımı gözetmeyen, eşi olmayan devlet adamı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusudur.” biçiminde açıklamıştır.
Amerikalı Psikiyatri Profesörü Arnold Ludwig, 20. yüzyılda görev yapmış olan dünya liderlerini bilimsel olarak incelemiş ve sonuçlarını “King of The Mountain: The Nature of Political Leadership” (Dağın Kralı: Siyasi Liderliğin Doğası) kitabında açıklamıştır. 18 yıl süren bu çalışmada; iki bin kişi arasında öne çıkan 377 devlet adamının “sıfırdan ülke yaratmak, toprakları genişletmek, askeri başarı, iktidarda kalınan süre, toplumsal tasarım gücü, ekonomik başarı, devlet adamlığı, ideoloji ortaya koyma, ahlak bakımından örnek olma, siyasal miras ve ülkenin nüfusu” ölçütlerine göre puanlanmıştır. Değerlendirme sonucunda “Vizyoner” sıfatı ile 20. yüzyılın gelmiş geçmiş en büyük lideri ve devlet adamı, 31 puan alan Mustafa Kemal Atatürk olmuştur. Aynı çalışmada; Mao ve Franklin Roosevelt 30, Stalin 29, Lenin 28, De Gaulle 27, Nehru 25, Habib Burgiba 24, Fidel Castro ve Humeyni 23, Churchill 22 ve II. Abdülhamid 12 puan almıştır.
Atatürk’ün ölümünü izleyen iki haftada, 43 ülkeden 117 gazetede, 20 ayrı dilde Atatürk’le ilgili makale, haber ve yorum yayımlanmıştır. Benzer yayımlar günümüzde de sürmektedir.
Atatürk, dünyada hakkında en çok kitap yazılan liderlerden biridir. Yalnızca yabancı yazarların yazdığı ve çeviri dilleriyle birlikte, 48 dilde yazılmış 1.000’in üzerinde Atatürk kitabı bulunmaktadır. Bu kitapların dışında; 21 ülkeden 52 şairin yazdığı, yüzün üzerinde Atatürk şiiri ayrıca vardır.
Atatürk, Cumhurbaşkanlığı döneminde hiç yurt dışına çıkmamıştır. Buna karşın; dünyadan birçok kral, kraliçe, şah, veliaht, başbakan, bakan, mimar, bilim insanı, yazar ve asker onu ziyaret etmek için Türkiye’ye gelmiştir.
Dünyadaki çok sayıda devlet ve siyaset adamı, sanatçı, düşünür, bilim insanı, asker, yazar, medya kuruluşu, uluslararası örgütler ve diğerlerinin gözünden bakıldığında da Atatürk; tarihin gidişini değiştirmiş, dünya üzerinde yeni bir devir açmış, tarihin her dönemi için insanlığın bir mucizesi ve en seçkin siması tarihsel bir kişilik, büyük bir asker, seçkin bir devlet adamı, yüzyılları aşan siyasal bir dâhidir. Dünya uluslarının yürekten hayranlık, sevgi ve saygı duyduğu ve takdir ettiği, insanlık ailesinin çok az yetiştirdiği en büyük liderdir.
Mucize niteliğindeki dâhice devrimleri ile tüm dünyaya örnek olmuş olan Atatürk, en büyük devrimcidir. Özellikle kadın hakları konusunda Avrupa’nın önüne geçmiş, yüzyıllara sığabilecek tüm devrimlerini 15 yılda tamamlamıştır.
Atatürk, özgürlük ve bağımsızlıkta da dünya lideridir. Özgürlük savaşçısı ve özgür dünyanın yüce evladı kahraman Atatürk, insanlığa özgürlük örneği vermiş ve ezilen uluslar için efsanevi ve yetkin bir örnek olmuştur. Birçok ulusun özgürlük girişimlerine ışık tutmuş, emperyalizm ile savaşan dünya ülkeleri için simge ve model olmuştur. Ezilen ve bağımsızlıkları, özgürlükleri için savaşan halklara kurtuluş ve çağdaşlaşma yolunda umut vermiştir. Afrika ve Asya’daki birçok devletin ve mazlum halkların bağımsızlıklarında esin kaynağı olmuştur.
Yaşamı savaş meydanlarında geçen Atatürk’e göre; insanlığın ilerlemesi, refah ve mutluluğu için tek yol, barıştır. Bunun için “Ulus yaşamı tehlikeye uğramadıkça savaş bir cinayettir” diyerek, “Yurtta Barış, Dünyada Barış” ilkesini getirmiştir. Bu ilke doğrultusunda hareket ederek; dış borçlar, boğazlar ve Hatay sorunu gibi uluslararası sorunların tümünü kan dökmeden, barışçıl yollarla çözmüştür. Dünyaya esin kaynağı olacak biçimde, kendisinden önce hasım olan komşularımızla barışmış, barış antlaşmaları yapmış ve dünyada herhangi bir düşmanı olmayan bir Türkiye bırakmıştır. Bu nedenledir ki ölümü, dünyada, dünya barışı için de bir kayıp olarak görülmüştür.
Görüldüğü üzere, Türk devriminden bütün dünya yararlanmıştır. Atatürk, dünyadaki bütün özgür uluslar için ilham kaynağı olmayı sürdürmektedir.
Atatürk, dünya tarih kitabında, dünya büyükleri arasındaki yerini almış; zamana sığmayan önder, tüm zamanların en müthiş adamlarından birisi, barışın dâhisi, tarihin Türk ulusuna ve insanlığa armağanıdır. Tarih, dünyanın en büyük kahramanlarından biri olarak kabul ettiği Atatürk’ü ölümsüzleştirmiştir. Adı, hiç unutulmayacaktır. Atatürk’ün ölümü, sadece Türkiye için değil, bütün dünya uygarlığı ve dünya barışı için büyük bir kayıp olmuştur.
Bugün için Çağdaşlaşan dünyanın her boyutunda Atatürk düşüncesi vardır ve dünya, Atatürk gibi bir liderin yokluğunun sıkıntısını çekmektedir. Çünkü dünyadaki sorunların çözümü de Kemalizm’dedir ve Kemalizm; diğerlerinin tersine, günümüzde de yaşayan dâhiyane bir liderlik ilkesidir.
Atatürk’e büyük ilgi, sevgi, saygı ve hayranlık duyan dünya ulusları, ülkelerinde çok sayıda Atatürk simgesine de yer vererek, değerbilirliklerini ayrıca göstermişlerdir. Bu anlamda, Türkiye ve KKTC dışındaki 62 ülkede, 167 Atatürk simgesi vardır.
30 ülkede, sayıları her ülkede 1-6 arasında değişen 54 Atatürk anıtı ya da heykeli bulunmaktadır. 23 ülke Atatürk pulu bastırmıştır. 40 ülkede, sayıları her ülkede 1-15 arasında değişen okul, park-bahçe, orman, bulvar-cadde-sokak, meydan, müze, kültür merkezi, spor tesisi, kütüphane gibi yerlere Atatürk adı verilmiştir. Bu ülke ve simgelerin listesi yazı sonundaki “Dünya Ülkelerinde Atatürk Simgeleri” başlığı altında verilmiştir.
Dünyadaki Atatürk anıtı ve heykelleri ile Atatürk adının verildiği yerler ve Atatürk pullarının fotoğraf, adres, açıklama ve bulunduğu ülke bilgileri www.dunyadaataturk.com adlı internet sitesinde bulunmaktadır.
Aynı sitede Atatürk hakkında yayım yapmış dünya basını ile diğer kişi ve kuruluşların, bu yazıda da yer alan Atatürk hakkındaki görüş, yorum ve belirlemeleri; Atatürk’ün dünyadan kendisini ziyarete gelmiş olanlarla birlikte çekilmiş fotoğraf ve bilgileri, dünya şairlerinin Atatürk şiirleri, yabancı yazarların yazdığı Atatürk kitapları kaynakçası ve çok daha fazla Atatürk bilgisi ve görseli bulunmaktadır.
31 Temmuz 2021 tarihinde paylaşıma açılan bu internet sitesinin kuruluş amacı; dünyadaki Atatürk simgeleri ve Atatürk’ün dünya üzerindeki algı ve etkilerine yönelik bilgi ve görsellere yer vererek, konuya ilgi duyanların yararına sunmaktır. Siteye; birçok eğitimci, öğretim üyesi, STK temsilcisi, eğitimci / yazar ve gazeteci de katkıda bulunmuştur.
Sitenin zenginleştirilerek daha da anlamlı kılınması için yurt dışında yaşayanlar ile yurt dışına gitmiş kişilerin bulundukları, gittikleri ülkelerde gördükleri; ancak yazı sonundaki “Dünya Ülkelerinde Atatürk Simgeleri” başlıklı listede yer almayan Atatürk simgelerini ya da listedeki olası yanlışlıkları www.dunyadaataturk.com internet sitesine ileterek yapacakları katkılara da her zaman gereksinim vardır.
Aynı sitede, Cumhuriyetimizin yüzüncü yılı olan 2023’te, bizleri gururlandıran ve hayranlıkla izlediğimiz Atatürk simgelerini bulunduran ülke sayısını 62’den 100’e çıkarmak için “Yüzüncü Yılımızda, Yüz Ülkede Yüz Atatürk” hedefi getirilmiştir. Ancak hedef için katkıları istenen siyasi partilerin, milletvekillerinin, büyük şehir belediyeleri ile İstanbul’daki bazı ilçe belediyelerinin; Sayın Abbas Güçlü ve Sayın Saygı Öztürk dışındaki köşe yazarlarının gerekli ilgiyi göstermemesi ya da anılan kişi ve kuruluşlara ulaşılamama gibi nedenlerden dolayı, bu hedef gerçekleşmemiştir.
TV, basın, köşe yazarı, sanatçı ve kamuoyu desteği olan diğer kişi ve kuruluşların sahiplenmesi durumunda, anılan hedef “Yüz Ülkede Yüz Atatürk” olarak güncellenerek, her zaman gerçekleştirilebilir.
Vizyoner Dünya Lideri Atatürk’ümüzün gösterdiği hedefe; onun açtığı yolda, onun ilkeleri ışığında yürümek ve çok çalışmak, bizim için de görev ve sorumluluktur.
Yüce Atatürk’ümüzü, iyiye ve güzele ilişkin tüm duygularımızla, minnet ve şükranla anıyoruz…
DÜNYA ÜLKELERİNDE ATATÜRK SİMGELERİ
(Atatürk Heykelleri, Atatürk’ün Adının Verildiği Yerler ve Atatürk Pulları)
- ABD, Lorton: Atatürk Yolu
- ABD, Michigan, Atatürk Parkı: Atatürk Büstü
- ABD, Michigan: Atatürk Parkı
- ABD, New Haven: Atatürk Heykeli
- ABD, New York: Atatürk Okulu
- ABD, Washington: Atatürk Heykeli
- ABHAZYA: Atatürk Pulu
- AFGANİSTAN, Kabil: Atatürk Çocuk Hastanesi
- AFGANİSTAN: Atatürk Pulu
- ALMANYA, Bad Kreuznach, Kent Arşivi: Ziyaretçi Defterinde (Demir Defterde) Atatürk’ün Adı ve 1917 Yılında Attığı İmza
- ALMANYA, Bad Kreuznach, Parkhotel Kurhaus: Atatürk’ün 1917’de Konakladığı Yerde Atatürk Salonu
- ALMANYA, Bad Kreuzncah, Parhetl Karhaus, Atatürk Salonu: Atatürk Büstü
- ALMANYA, Wuppertal: Atatürk Büstü
- ARJANTİN: Atatürk Pulu
- ARNAVUTLUK, Avlonya (Vlora): Mustafa Kemal Atatürk Lisesi
- ARNAVUTLUK, Kamza: Mustafa Kemal Atatürk Sokak
- ARNAVUTLUK, Tiran, Zall-Herr: Mustafa Kemal Atatürk İlköğretim Okulu
- ARNAVUTLUK, Tiran: Mustafa Kemal Atatürk İlköğretim Okulu
- ARNAVUTLUK, Tiran: Mustafa Kemal Atatürk Meydanı
- AVUSTRALYA, Albany: Atatürk Heykeli
- AVUSTRALYA, Albany: Atatürk Su Kanalı
- AVUSTRALYA, Brisbane, Brisbane Gallipoli Anıtı: Atatürk Maskı ve Atatürk’ün Anzak Askerlerinin Annelerine Yazdığı Mektup
- AVUSTRALYA, Canberra, Atatürk Anıt Bahçesi: Atatürk Anıtı
- AVUSTRALYA, Canberra: Atatürk Adının da Yazılı Olduğu Gallipoli Reach (Gelibolu Kıyısı) Plaketi
- AVUSTRALYA, Canberra: Atatürk Anıt Bahçesi
- AVUSTRALYA, Granville ve Drummoyne: Avustralya Atatürk Kültür Merkezi Atatürk Okulu
- AVUSTRALYA, Sydney: Atatürk Anıtı
- AZERBAYCAN, Bakü, Narimanov: Türk Dünyası Bakü Atatürk Lisesi Narimanov Şubesi
- AZERBAYCAN, Bakü: Atatürk Caddesi
- AZERBAYCAN, Bakü: Atatürk Heykeli
- AZERBAYCAN, Bakü: Atatürk Merkezi
- AZERBAYCAN, Bakü: Atatürk Parkı
- AZERBAYCAN, Bakü: Atatürk Parkı Otobüs Terminali ve Atatürk Parkı Otobüs Durağı
- AZERBAYCAN, Bakü: Türk Dünyası Bakü Atatürk Lisesi
- AZERBAYCAN, Gence: Atatürk Büstü
- AZERBAYCAN, Gence: Atatürk Caddesi
- AZERBAYCAN, Gence: Mustafa Kemal Atatürk Caddesi
- AZERBAYCAN, Göyçay: Mustafa Kemal Atatürk Caddesi
- AZERBAYCAN, Haçmaz: Mustafa Kemal Atatürk Caddesi
- AZERBAYCAN, Oğuz: Atatürk Caddesi
- AZERBAYCAN, Şemkir: Atatürk Sokak
- AZERBAYCAN, Tovuz, Duz Qirigli: Atatürk Sokak
- AZERBAYCAN, Tovuz, Köhneqala: Atatürk Sokak
- AZERBAYCAN, Tovuz, Qovlar: Atatürk Sokak
- BANGLADEŞ, Chittagong: Kemal Atatürk Caddesi
- BANGLADEŞ, Dakka, Kemal Atatürk Caddesi: Kemal Atatürk Otobüs Durağı
- BANGLADEŞ, Dakka: Kemal Atatürk Caddesi
- BANGLADEŞ, Feni, Daganbhuiyan, Atatürk Model Lisesi: Atatürk Büstü
- BANGLADEŞ, Feni, Daganbhuiyan: Atatürk Model Lisesi
- BANGLADEŞ, Feni, Ramnagar: Atatürk İlköğretim Okulu
- BANGLADEŞ: Atatürk Pulu
- BELÇİKA, Vise, Cheratte: Atatürk Meydanı
- BELÇİKA: Atatürk Pulu
- BENİN: Atatürk Pulu
- BULGARİSTAN, Sofya, T.C. Büyükelçilik Konutu: Atatürk’ün 1913-1914 Yıllarında Ataşe Olarak Görev Yaparken Çalıştığı Oda
- CEZAYİR: Atatürk Temalı Posta Zarfı
- ÇEKYA, Karlovy Vary, Carlsbad Plaza Hotel: Atatürk’ün 1918’de Tedavi İçin Gittiği Yer
- DOMİNİK CUMHURİYETİ, Santa Domingo: Mustafa Kemal Atatürk Caddesi
- EKVADOR, Quito, Türkiye Parkı: Atatürk Anıtı
- GAGAVUZYA (Moldova), Komrat, Mustafa Kemal Atatürk Kütüphanesi: Atatürk Büstü
- GAGAVUZYA (Moldova), Komrat: Mustafa Kemal Atatürk Kütüphanesi
- GAGAVUZYA (Moldova), Vulcănești: Mustafa Kemal Atatürk Hastanesi
- GAMBİYA, Soma, Madina Köyü: Mustafa Kemal Atatürk Su Kuyusu
- GİNE: Atatürk Pulu
- GÜNEY KIBRIS RUM YÖNETİMİ (GKRY), Baf: Kemal Atatürk Caddesi
- HİNDİSTAN, Yeni Delhi: Mustafa Kemal Atatürk Caddesi
- HİNDİSTAN: Atatürk Pulu
- HOLLANDA, Amsterdam, Atatürk Sokağı: Atatürk Otobüs Durağı
- HOLLANDA, Amsterdam: Atatürk Anıtı
- HOLLANDA, Amsterdam: Atatürk Sokağı
- HOLLANDA, Rotterdam: Atatürk Sokağı
- HOLLANDA, Rotterdam: Atatürk ve Çanakkale Müzesi
- HOLLANDA, Utrecht: Kemal Atatürk Caddesi
- İNGİLTERE (Birleşik Krallık), Londra, Madame Tussaud’s Müzesi: Atatürk’ün Balmumu Heykeli
- İRAN: Atatürk Pulu
- İSRAİL, Be’er Sheva, Atatürk Meydanı: Atatürk Büstü
- İSRAİL, Be’er Sheva: Atatürk Meydanı
- İSRAİL, Hayfa: Atatürk Ormanı
- İTALYA, Roma, Mustafa Kemal Atatürk Caddesi: Atatürk Otobüs Durağı
- İTALYA, Roma, Pietra Canonica Müzesi: Atatürk Rölyefi
- İTALYA, Roma, Pietro Canonica Müzesi: Atatürk Büstü
- İTALYA, Roma: Atatürk Anıtı
- İTALYA, Roma: Mustafa Kemal Atatürk Caddesi
- JAPONYA, Kushimoto: Atatürk Heykeli
- KANADA, Halifax, Çanakkale Anıtı: Atatürk Resmi ve Atatürk’ün Anzak Askerlerinin Annelerine Yazdığı Mektup
- KAZAKİSTAN, Nur-Sultan (Astana): Atatürk Heykeli
- KAZAKİSTAN, Nur-Sultan (Astana): Mustafa Kemal Atatürk Caddesi
- KIRGIZİSTAN, Osh (Oş), Mustafa Kemal Atatürk Parkı: Atatürk Büstü
- KIRGIZİSTAN, Bişkek, Atatürk Parkı: Atatürk Heykeli
- KIRGIZİSTAN, Bişkek: Atatürk Parkı
- KIRGIZİSTAN, Cholpon Ata: Atatürk Heykeli
- KIRGIZİSTAN, Osh (Oş): Mustafa Kemal Atatürk Parkı
- KOSOVA, Mitrovica: Kemal Atatürk Sokak
- KOSTA RİKA, San José, BM Barış Üniversitesi: Atatürk Büstü
- KUZEY MAKEDONYA, Jupa, Kocacık, Mustafa Kemal Atatürk Anıt Müzesi (Ali Rıza Efendi Anı Evi): Atatürk’ün Balmumu Heykeli
- KUZEY MAKEDONYA, Üsküp, Museum of the Macedonian Struggle for Independence: Atatürk Heykeli
- KUZEY MAKEDONYA, Jupa, Kocacık: Mustafa Kemal Atatürk Anıt Müzesi (Ali Rıza Efendi Anı Evi)
- KUZEY MAKEDONYA, Bitola (Manastır), Askeri İdadî Şehir Müzesi: Atatürk’ün Balmumu Heykeli,
- KUZEY MAKEDONYA, Bitola (Manastır), Askeri İdadî Şehir Müzesi: Mustafa Kemal Atatürk Anı Odası,
- KUZEY MAKEDONYA, Bitola (Manastır): Atatürk’e Âşık Olan Eleni Karinte’nin Evi ve Atatürk’e Yazdığı Mektup
- KUZEY MAKEDONYA, Gostivar, Aşağı Banisa: Mustafa Kemal Atatürk İlköğretim okulu Aşağı Banisa Şubesi
- KUZEY MAKEDONYA, Gostivar, Yukarı Banisa: Mustafa Kemal Atatürk İlköğretim okulu Yukarı Banisa Şubesi
- KUZEY MAKEDONYA, Gostivar, Zdunjë: Mustafa Kemal Atatürk İlköğretim Okulu Zdunjë Şubesi
- KUZEY MAKEDONYA, Gostivar: Mustafa Kemal Atatürk İlköğretim Okulu
- KUZEY MAKEDONYA, Jupa: Atatürk Heykeli
- KUZEY MAKEDONYA, Üsküp: Kemal Atatürk Sokağı
- KUZEY MAKEDONYA, Bitola (Manastır), Askeri İdadî Şehir Müzesi: Atatürk’ün Büst ve Maskı
- KUZEY MAKEDONYA, Veles (Köprülü): Atatürk Heykeli
- KUZEY MAKEDONYA: Atatürk Pulu
- KÜBA, Boyeros: Atatürk Büstü
- KÜBA, Havana: Atatürk Büstü
- MACARİSTAN, Budapeşte, Kispest: Mustafa Kemal Atatürk Parkı
- MACARİSTAN, Budapeşte: Atatürk Büstü
- MACARİSTAN, Budapeşte: Kemal Atatürk Sokağı
- MACARİSTAN, Budepeşte, Kispest, Mustafa Kemal Atatürk Parkı: Atatürk Büstü
- MARSHALL ADALARI: Atatürk Pulu
- MEKSİKA, Meksiko: Atatürk Heykeli
- MISIR: Atatürk Pulu
- MOĞOLİSTAN, Ulan Batur, Mustafa Kemal Atatürk Okulu: Atatürk Büstü
- MOĞOLİSTAN, Ulan Batur: Mustafa Kemal Atatürk Okulu
- MOLDOVA: Atatürk Pulu
- MORİTANYA: Atatürk Pulu
- NAHÇIVAN (AZERBAYCAN), Nahçıvan: Mustafa Kemal Atatürk Caddesi
- NAHÇIVAN (AZERBAYCAN), Nahçıvan: Atatürk Büstü
- NEPAL, Dhading, Sasha Köyü: Atatürk Okulu
- NİKARAGUA: Atatürk Pulu
- ÖZBEKİSTAN, Taşkent: Mustafa Kemal Atatürk Caddesi
- PAKİSTAN, İslamabad: Atatürk Caddesi
- PAKİSTAN, Karaçi: Kemal Atatürk Yolu
- PAKİSTAN, Larkana: Atatürk Anıtı
- PAKİSTAN, Pencap, Sialkot: Atatürk Yolu
- PAKİSTAN: Atatürk Pulu
- PERU, Lima: Atatürk Büstü
- POLONYA, Wroclaw: Mustafa Kemal Atatürk Lisesi
- ROMANYA, Bükreş: Atatürk Büstü
- ROMANYA, Köstence, Mecidiye: Atatürk Büstü
- ROMANYA, Köstence, Valu Lui Traian: Mustafa Kemal Atatürk Caddesi
- ROMANYA, Mecidiye, Kemal Atatürk Ulusal Koleji: Atatürk Büstü
- ROMANYA, Mecidiye: Kemal Atatürk Ulusal Koleji
- ROMANYA, Tulça: Atatürk Büstü
- ROMANYA: Atatürk Temalı Posta Zarfı
- RUANDA: Atatürk Pulu
- São Tomé ve Príncipe: Atatürk Pulu
- SENEGAL, Casamance, Lefeu Köyü: Mustafa Kemal Atatürk Su Kuyusu
- SIERRA LEONE: Atatürk Pulu
- SURİYE, Halep: Atatürk’ün 1918’de Konakladığı Baron Hotel
- ŞİLİ, Santiogo, Lo Prado, Mustafa Kemal Atatürk Koleji: Atatürk Büstü
- ŞİLİ, Santiago, Cerro Navidad Park: Atatürk Anıtı
- ŞİLİ, Santiago, Cerro Navidad Park: Mustafa Kemal Atatürk Meydanı
- ŞİLİ, Santiago, Lo Prado: Mustafa Kemal Atatürk Koleji
- TAYLAND, Phuket: Atatürk Restoran
- TUNUS, Tunis (Tunus): Kemal Atatürk Sokağı
- TUNUS: Atatürk Pulu
- TÜRKMENİSTAN, Aşkabat: Atatürk Parkı
- TÜRKMENİSTAN, Aşkabat, Atatürk Parkı: Atatürk Heykeli
- TÜRKMENİSTAN, Aşkabat: Atatürk Caddesi
- UKRAYNA, Volin: Ukrayna Türkiye Atatürk Dostluk Ormanı
- UKRAYNA: Atatürk Pulu
- VENEZUELA, Caracas, Kemal Atatürk Parkı: Atatürk Heykeli
- VENEZUELA, Caracas: Kemal Atatürk Caddesi
- VENEZUELA, Caracas: Kemal Atatürk Parkı
- YENİ ZELANDA, Wellington, Atatürk Hatıra Parkı: Atatürk Anıtı
- YENİ ZELANDA, Wellington, Pukeahu Ulusal Savaş Anıtı Parkı, Türkiye Anıtı: Atatürk’ün Anzak Askerlerinin Annelerine Yazdığı Mektup
- YENİ ZELANDA, Wellington: Atatürk Hatıra Parkı
- YUNANİSTAN, Selanik, Atatürk Evi Müzesi: Atatürk’ün Çocukluk Dönemi Heykeli
- YUNANİSTAN, Selanik, Atatürk Evi Müzesi: Cumhurbaşkanı Atatürk Heykeli
- YUNANİSTAN, Selanik: Selanik Atatürk Evi Müzesi
Bu listeye sürekli olarak yenileri eklenmektedir. Güncel listeyi şu linkten görmek mümkündür. (lütfen tıklayınız)
Listedeki Atatürk simgeleri, www.dunyadaataturk.com internet sitesine köprü bağlantılıdır.
NOT: Dünyada en çok Atatürk simgesi bulunan ülke KKTC’dir. Ancak, KKTC ise Türkiye’nin yavru vatanıdır ve Türkiye sayılır. O nedenle bu simgeler doğaldır” türü olası söylemlerine yol açmamak için KKTC’deki simgeler, yukarıdaki listeye alınmamıştır. Ancak KKTC’deki, yüzü aşkın bu simgeler de diğerleriyle birlikte www.dunyadaataturk.com sitesinde yer almaktadır.
KAYNAKÇA
Atatürk Ansiklopedisi, “Cemiyet-i Akvam (Milletler Cemiyeti ve Türkiye)”, erişim: 11.09.2023, https://ataturkansiklopedisi.gov.tr/bilgi/cemiyet-i-akvam-milletler-cemiyeti-ve-turkiye/
Benazus, Hanri, Dünya Milletlerinin Gözüyle Atatürk, Sözcü Kitabevi, 1. Baskı, İstanbul, Şubat 2022
Dünyada Atatürk, www.dunyadaataturk.com .
Hürriyet, 43 ülkede, 117 gazetede 20 dilde yayınlanmış Atatürk makaleleri, 8 Kasım 2003, erişim: 13.09.2023 https://www.hurriyet.com.tr/gundem/43-ulkede-117-gazetede-20-dilde-yayinlanmis-ataturk-makaleleri-38512066
Selahattin Çiller, “Atatürk İçin Diyorlar ki”, Bafra Ofset, Ocak 2018
Şehriyar, Osman Aydoğan, 1981 Atatürk Yılı, 27 Ekim 2017, erişim:13.09.2023 https://www.sehriyar.info/?pnum=667&pt=Atat%C3%BCrk%E2%80%99%C3%BC%20anlamak!
Türker Ertürk, Liderlerin Lideri, erişim: 21.7.2021, https://www.turkererturk.com.tr/liderlerin-lideri/

Çok teşekkür ederim,Değerli Ahmet üstadım. Kaleminize,yüreğinize sağlık. Bütün dünyanın anladığı,sevdiği,takdir ettiği kadar bizim insanımızda anlayabilseydi acaba meler olurdu? Yazıklar olsun. Sevmiyorsun bari hakkında kötü konuşma. Ruhu şad olsun.
İşte Atatürk böyle bir insan.
“Atatürk; tarihin gidişini değiştirmiş, dünya üzerinde yeni bir devir açmış, tarihin her dönemi için insanlığın bir mucizesi ve en seçkin siması tarihsel bir kişilik, büyük bir asker, seçkin bir devlet adamı, yüzyılları aşan siyasal bir dâhidir. Dünya uluslarının yürekten hayranlık, sevgi ve saygı duyduğu ve takdir ettiği, insanlık ailesinin çok az yetiştirdiği en büyük liderdir.”
Cumhuriyetin 100. Yılını kutlamaya sayılı günler kaldığı bu günlerde böyle bir çalışmanın yapılmış olması gelecek nesiller açısındsn çok önemli olduğunu düşünüyorum. Bizden önceki kuşaklar ve bizim kuşağımızın en büyük eksikliği Cumhuriyeti ve Cumhuriyetin getirdiklerini tam olatak anlatamamış olmamızdır. Umuyorum bu çalışma bu eksikliği tamamlamaya yardımcı olur.
Çok değerli öğretmenim çok değerli müfettişim. Uzun yıllardır Atatürk ile ilgili çalışma yaptığını biliyorum. Cumhuriyetimizin 100. Yılını kutladığımız şu günlerde çalışmalarınız ayrı bir önem kazanıyor…
Sizi bu güzel makaleniz için kutlarım, izninizle değişik sosyal medya guruplarında paylaşmak istiyorum…
Selam ve saygılarımı sunarken sağlıklı günler diliyorum…
Çok büyük bir lidere çok büyük bir emek verilmiş, çok değerli bir çalışma. Elinize emeğinize sağlık değerli öğretmenim. Gelecek kuşaklara kaynak ve yol gösterici olacaktır.
Cumhuriyetimizin 100.Yılı kutlu olsun.
“Türkiye Cumhuriyeti İlelebet Payidar Kalacaktır.” Mustafa Kemal ATATÜRK
Çok değerli bir derleme-analiz ve değerlendirme yazısı. Yazı; kayda değer bir katkı sağladı. Sonuç bölümünde verdiğiniz mesajı somutlaştırmışsınız. Emeğiniz ve bakış açınız için teşekkür ediyorum. Selamlar, sevgiler.
Cumhuriyetin 100. Yılını kutlamaya sayılı günler/10 gün kala, Yurdumuzun Kurtarıcısı, Cumhuriyetin Kurucusu büyük önder Gazi Mustafa Kemal ile ilgili bu çalışmanın yapılıp paylaşılması bizler için büyük şans olmakla birlikte asıl önemi, gelecek nesillere Cumhuriyeti ve kazanımlarını anlatmak, kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ tanıtmak açısından ayrı bir öneme sahiptir. Cumhuriyetin Kurucu önderi ve arkadaşlarının yaptıklarını, kazanımlarını maalesef sonradan gelen kuşaklara, kendisinden sonra gelenlere anlatmamışlardır. Bu eksiklikte üzerime düşen payı, büyük uğraş vemiş olmakla birlikte bende alıyorum. Bu makaleyi okuduğumda Cumhuriyetin bize kazandırılmasının karşılığını verememiş olmanın üzüntüsünü yaşarken, bu makalenin bu eksikliği gidereceğini düşünüyorum. Bu nedenle bu çalışmayı yapan sevgili sınıf arkadaşım Seydamet Soylu’ ya teşekkürlerimi bir borç olarak sunarken, ellerin, kollarını , yüreğine sağlık olmasını dilerim.
Sıradışı bir çalışma. Yüce Atatürk’ü değişik açılardan ; öncelikle iyi bir düşünce ve planlama ile araştırıp irdeleyerek, belli somut-dayanaklar çerçevesinde ortaya koyan ve kıymetli hale getiren bir yapıt.
“Ne mutlu Türk’üm diyene.”diyebilen her vatandaşımızın irdelemesi gereken bu araştırmayı oluşturan arkadaşım-kardeşim Seydahmet Soylu’yu kutluyorum.
Seydahmet’in kişiliğine uygun bu çalışmasının ,okullarımızda derslerde kaynak olarak kullanacağını görmek umuduyla.
Zor bir işti bu. Olsun! O, gönlünden geçeni yapmış, sonrasını ilgili sorumlu ve yetkililere bırakmıştır.
Eğitişim Dergisine yazdığı doyurucu makalesinin altında yer alan “Dünya ülkelerindeki Atatürk Simgeleri Listesi”, bu çalışmanın görkemli bir göz nuru oluşunun somut kanıtıdır. Yukarıdaki makaleye ve altında yer alan listenin değerine tanıklık eden bir başka gösterge de okur sayısının şimdiden bin altı yüzü geçmiş olmasıdır. Cumhuriyetimizin 100. yılında, onun kurucusu ve yaşadığı yüzyılın tek önderi olan Atatürk’ün bütün dünyada ne denli takdir gördüğünü gözler önüne seriyor.
Bu çalışmanın Cumhuriyetimizin 100. yılında Eğitişim Dergisinde yer alması, derginin bir yazarı olarak beni son derecede mutlandırdı. Kalemine sağlık sevgili Soylu!
Sevgili Soylu;
Kaynaklardan derlediği bilgilerle zor bir işi başarmış.
Kutluyorum.👏👏
Sevgili soylu, birlikte görev yaptığım meslektaşımın, gergefini işleyen bir genç kız titizliğiyle yaptığı çalışmalarının yakın tanığıyım. Cumhuriyet düşmanlarının, FETÖ’cü cenahın basında köşe tutmuş silahşörlerinin yaptığı saldırıları bir kitapçık halinde derlemişti. O zamanlar ülkemda hukuk etkin olduğu icin benzer kasıtları aşmak kolaydı. Bu çalışmasıyla kendisine teşekkür ediyor; şu sıralar yoğun sağlık sorunları yaşayan değerli dostuma ivedi sağlıklar diliyorum 🌹