Pirsing kelimesi, İngilizce piercing (sivri bir aletle delmek, oymak) sözcüğünden gelir. Pirsing bir metaldir ve çelik veya titanyumdan yapılır. Popüler bir beden modifikasyonu olan pirsing günümüzde dekoratif – kozmetik uygulama olarak yapılmaktadır. Tarihte üretkenlik, cesaret, aristokrasi ve asalet simgesi olarak yaptırılan pirsing bugün en yaygın vücut modifikasyonudur.
The Lancet’de yayınlanan bir araştırmaya göre; Pirsing farklı amaçların yanında acıya dayanma gücünü ölçmede bile kullanılıyor. Birçok toplumda ergenlikten erkekliğe geçişin tescili olarak düşünülüyor. Pirsingle birlikte vücuda dövme, bilezikler, penise demir, kamış halkalar uygulanıyor. Mayalı soylular dillerini ve genital organlarını yine dini törenlerde kan akıtmak amacıyla deldiriyorlardı. Dini törenlerinde farklı bilinç düzeylerine ulaşmak için Kuzey Amerikalı yerliler göğüs pirsinglerinden asılırlardı.
Kama Sutra’da tanımlanan pirsingi, Batılı toplumlarda önce hayat kadınları kullanmıştır. İngiltere’de Victoria Dönemi’ndeki (1819 – 1901) dergilerinde kadınlarda meme başı pirsinglerine rastlanıyor. Adını Kraliçe Victoria’nın eşi Prens Albert’ ten alan cinsel organ pirsingi dönemin en popüler yöntemlerindendir. Prens Albert, dönemin modası dar pantolonlardan giyer, iyi görünmek için de penisin ucuna takılı halkayla penisini pantolona asarmış.
İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Almanya’da pirsing çok fazla yapılmaya başladı. 1970’lerin sonlarına doğru pirsing Avrupa’da yeniden doğdu. Punklar bu yolla karşı kültür oluşturdu. Sonraları müzisyenler ve film yıldızları arasında yayıldı. 1975 tarihinde Los Angeles de pirsing takılabilecek ilk stüdyo çalışmaları başlatılmıştır. Şu an bildiğimiz pirsingin ilk tarihi 1980’li yıllar da Kaliforniya da “çağdaş ilkeller” (modern primitives) ile başlamıştır. Pirsing son 20 yıldır batılı ülkelerde rağbet görüyor. Eskiden sadece sıra dışı insanların tercihiyken günümüzde ergenler arasında popüler oldu. Türkiye’ye de ulaştı ve çok rağbet gördü. Yöresel ve geleneksel olup, daha çok burun ya da üst dudak üzerine takılır. Pirsing yaptırmak günümüzde bir hastalık haline de gelmiştir. ‘Halkalı kafa’ adıyla ün yapmış Antonio Aguera Torregose’nin yüzünde 300 tane pirsing deliği vardır. Kübalı adam Havana’da ‘pirsing kralı’ olarak biliniyor.
Günümüzde pirsing ölümlere de neden olmaktadır. Haaretz Gazetesi’nin haberine göre, 18 yaşındaki asker, diline yaptırdığı pirsingden beyninin 14 ayrı yerine yayılan iltihaptan dolayı hayatını kaybetmiştir.
Kulak Pirsingi
Beş bin yıl önce bulunan bir mumyanın kulağının delik olduğu görülmüştür. Eski zamanlarda denizciler genellikle kulaklarını deldirirlerdi. Denize çıktıklarında kulaklarındaki pirsingin ufuklarını açtığını düşünürlerdi. Kulak delinmesinin tarihçesi çok eskiye dayanır.
Hızma Pirsingi
Eski çağlardan bu yana burun hızması modaydı. Orta Doğu’da evlilik olayında erkek olan eş hanımına burun pirsingi hediye ederdi. Bu pirsingin büyüklüğü ve ağırlığı tarafların maddi durumunu gösterirdi. Ayrılık ve boşanma durumunda takılan burun pirsingi kadının güvencesi olurdu. Hindistan’da yaşayan kadınlar eskiden beri burunlarının sol taraflarına hızma takarlardı.
Burnun sol tarafına takılan hızma kadınlığın ve doğurganlığın simgesiydi. Doğumu kolaylaştıracağına inanılırdı. Batı’da burun pirsingi 1960’lardan sonra görülmeye başlandı. Hippiler arasında bir moda ve kültür halline geldi.
Dil Pirsingi
Eski Amerika’da Aztek ve Maya’lar dil pirsingi yaparlardı. Bunu yapmaktaki amaçları kan akıtarak bedene acı vermekti. Pirsingi olan kişiler Tanrı ile daha rahat konuşabildiklerine inanırlardı.
Göbek Pirsingi
Eskiden Mısır’da firavunlar ve rahipler yapardı. Göbeğe takılan pirsingin Tanrı ile daha rahat iletişim kurulmasına yardımcı olduğuna inanılırdı. Erkeklik, cesaret ve güç simgesi olarak bilinirdi. Tarihte firavunlar ve rahipler dışında hiç göbek pirsingine rastlanmamıştır.
Dudak Pirsingi
Afrika kıtasında dudak pirsingi yaygın olarak görülür. Dudak kenarlarına açılan deliğe genellikle tahta veya metal takılıp dudakları büyütmek için yapılırdı. Bunu özellikle kadınlar, güzel olmak için güzelliklerine güzellik katmak için takarlardı.
Hayvanlarda Hızma ( Pirsing)
Hızma hayvanların güzel görünmeleri için boncuk v.b süs eşyalarıyla beraber kullanılabilirken genel olarak hayvanların davranışlarına hakim olmak için kullanılmaktadır. Avrupa’da sığırlara ve atlara, Türkiye’de sokaklarda oynatılan ayılara takılır. Türkiye’de güvercin yetiştiriciliği ile uğraşıp bunu bir hobi olarak yapan güvercin sahipleri de, kuşlarının daha güzel ve alımlı görünmesi için güvercinlerin başlarına hızma, küpe ve ayaklarına boncuk takmaktadırlar.
Sonuç
Eski insanlar için derin bir spiritüelliği temsil etmiş olan pirsing yıllar boyunca değişime uğrayarak farklı amaçlara hizmet etmiştir. Seksapelden güzelliğe, güzellikten sağlığa geniş bir yelpazede kullanılmıştır. Pirsing günümüzde sadece bir tarz gibi görünse de geçmişte Aztekler, Mayalar ve Eski Mısır’da çeşitli amaçlar için kullanılmıştır.