Elmek (e-mail) olarak gönderilmesini istediğim elektronik ödevlerde ya da bana gelen mektuplarda artık rahatsızlık veren, yanlış ve hataları gördükten sonra, elmek gönderirken dikkat edilmesi gereken bazı kuralları yazma gereği hissettim.

Öncelikle bir elmek hesabı açtırmanız, kullanıcı adı ve şifresi almanız gerekir. Kullanıcı adınızın resmi olarak kullanılabilecek ad olması gerekir. Örneğin; capkinerkek, sexygirl, kudurmus, gakkos, lakkos, cingene, zaza, malatyali, fino, gerzek gibi laubali, siyasal ve etnik adlar olmamalıdır. Adınızın ilk harfi ve soyadınız olabileceği gibi, adınız, soyadınız ya da her ikisi birden de olabilir.

Elmek de geleneksel mektup gibi bir sesleniş (hitap) ile başlar. Girişte iyi dileklerinizi, elmeği hangi amaçla yazdığınızı; gelişmede amacınızı ve gerekçesini; sonuçta ise dileğinizi yazmanız beklenir. Elmek bir selam ve saygı ifadesi ile biter. Göndermeden önce bir kez daha okunur, noktalama, yazım ve anlatım hataları varsa düzeltilir. (Noktalama işaretlerinden sonra boşluk bırakılmasını önemle hatırlatırım!) Ad, soyad, adres ve elmek adresi yazılır. Varsa kişisel internet adresi ve telefonun da eklenmesi uygun olur. (Bu eğer bir ödevse ve yayımlanacaksa adres ve telefonunuzun hatta adınızın bile "saklı tutulmasını" isteme hakkına sahipsiniz ve bunu da elmek sonunda "not" olarak belirtmelisiniz.)

Elmek metnini yazarken satır sonlarında hece bölmek için kesme (-) işareti koymanıza gerek yoktur. Posta yazılımı bu tür sorunları çözmektedir. Ancak paragraf yapmanız gerekiyorsa "enter" tuşuyla bir alt satıra geçmelisiniz.

Elmekte yazım ve noktalama yönünden hata olmaması için Türkçe karakterleri destekleyen bir elmek sağlayıcıdan hesap açılması ve Türkçe karakter kullanan bir bilgisayarla yazılması gerekir. Bu olanaklı değilse, bir sözcük işlemcide (örneğin word) yazınızı / ödevinizi yazıp ataçlı olarak da gönderebilirsiniz.  Aslında öğretmenlerin ve öğretmen adaylarının noktalama, yazım gibi konularda hata yapma haklarının olmaması gerektiğini düşünüyorum. Noktalama kuralları konusunda şu linke göz atmanızı da öneririm: http://muzminanonim.blogspot.com/2007/03/noktalama-kurallar.html

Göndereceğiniz yazıları bilgisayar başına geçmeden önce yazmalı ve ona dayalı olarak göndermelisiniz. Bilgisayar başına geçip aklına geleni yazmak sizi ciddiyetten uzaklaştırır.

Elmeğinizin "kimden" (from) kısmına kendi adınızı; "kime" (to) kısmına elmek göndereceğiniz kişinin elmek adresini aralarında boşluk bırakmadan yazmalısınız. Konu (subject) kısmına mektubunuza başlık olabilecek, konuyla ilgili birkaç sözcük yazınız. Örneğin "İlkokuma Yazma Dersi Ödevi" gibi. CC kutucuğuna bu mesajı gönderdiğiniz kişiler dışında bilgilendirmek istediğiniz alıcı veya alıcılar varsa onların adreslerini yazınız. BCC kutucuğuna bilgilendirmek istediğiniz fakat alıcıların görmesini istemediğiniz diğer kişilerin elmek adreslerini yazınız. İletinize dosya eklemek istiyorsanız “Ekle” düğmesini kullanabilirsiniz. BCC (gizli) işlevinin CC’den farkı, bu kutucuğa yazdığınız elmek adreslerinin diğer alıcılar tarafından görünmemesidir.

Aynı iletiyi birden fazla kişiye gönderebilmek için; "Alıcının E-postası", "Cc" ve "Bcc" kutucuklarına istediğiniz kadar alıcının adresini aralarına virgül işareti koyarak yazabilirsiniz. Birden çok kişiye yazılan elmeklerde bu özelliği (BCC) tercih etmelisiniz (elmek avcılarına karşı önlem). Yazdığınız metin bittiğinde, bir kez okuyup denetledikten sonra, "gönder" (send) tuşunu tıklamalısınız.

Eğer bir elmeğe karşılık olarak yazıyorsanız "yanıtla" (reply) tuşunu kullanarak ve gelen mektubu ekleyerek yanıt yazmanız uygun olur.

Elmeğiniz ne çok kısa, ne de ilgisiz konulara ve gereksiz tekrarlara girerek uzamalıdır. Anlatmanız gerekeni anlatın. Elmeğinizin sonuna adınızı, soyadınızı, elmek adresinizi, bildirmenizde sakınca yoksa, telefon numarası ve internet sayfanızı da yazmalısınız.

Elmek hesabınızın şifresini sadece siz bilmelisiniz. En yakın arkadaşınızın bile bilmesine izin vermeyiniz. Elmek hesapları hâlâ güvenilir değildir, dolayısıyla belirli aralıklarla şifrenizi değiştirmeniz önerilir.

Umarım burada yazmayı akıl edemediklerimi de sevgili öğrencilerim akıl ederler. Son olarak “Bu adaba uymayanlar edepsizdir” demiyorum. Ancak mektubu gönderdiğiniz kişiye hatta kendinize saygı gereği özenli olmanız gerektiğini hatırlatıyorum. Gelişmiş kişi ayrıntılara önem verir!

You have no rights to post comments