ÖZGEÇMİŞ
Tolga Yarman, Prof. Dr.
1963’te Galatasaray Lisesi’ni bitirdi.
Üniversite öğrenimini Fransa’da gördü; 1967’de, Institut National des Sciences Appliquées de Lyon Mühendislik Okulu’ndan, yüksek lisans düzeyinde mezun oldu. 1968’de, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Nükleer Enerji Enstitüsü’nde, ikinci yüksek lisans öğrenimini tamamladı.
Doktora çalışmasını ABD’de yaptı; 1972’de, Massachusetts Institute of Technology’den Nükleer Mühendislik alanında, Bilim Doktoru unvanını aldı.
İTÜ’de Nükleer Mühendislik alanında, 1977’de Doçent, 1982’de Profesör oldu.
1972-73 ve 1975-77 arası Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi Nükleer Mühendislik Bölümü’nde çalıştı. Yedek subaylık görevini Genel Kurmay Başkanlığı’nda tamamladı.
İTÜ Nükleer Enerji Enstitüsü, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği Nükleer Mühendislik Dalı, Boğaziçi Üniversitesi Nükleer Mühendislik Bölümü, Anadolu Üniversitesi (AÜ) Fen Edebiyat Fakültesi, İ.Ü. Mühendislik Fakültesi ve Siyasal Bilgiler Fakültesi, Galatasaray Üniversitesi ve Feyziye Mektepleri Vakfı Işık Üniversitesi’nde öğretim üyesi oldu.
1977 Eylülü’nde toplanan X. Dünya Enerji Konferansı Genel Raportörü oldu. 1975-1982 arası Başbakanlık Atom Enerjisi Komisyonu (AEK) Nükleer Güvenlik Komitesi, 1978-1982 arası da AEK Danışma Kurulu üyesi olarak çalıştı.
1984’te California Institute of Technology (CALTECH) Mühendislik Bilimleri Fakültesi’nde, “konuk öğretim üyesi” olarak bulundu. Bu sırada ABD’de çeşitli üniversite ve araştırma merkezlerinde konferanslar verdi. 1995-96 arası Brüksel Özgür Üniversitesi Mühendislik Fakültesi’nde (ULB), “konuk öğretim üyesi” oldu.
Anadolu Bilim ve Teknoloji Stratejileri Araştırma Enstitüsü (BİLTES) (Eskişehir, 1987), Türkiye Sosyal, Siyasal ve Ekonomik Araştırmalar Vakfı (TÜSES) (İstanbul, 1988), Sosyal Demokrasi Vakfı (SODEV) (İstanbul, 1994) kurucu üyesi, diğer yandan Belçika Nükleer Topluluğu, Avrupa Nükleer Topluluğu, ABD Nükleer Topluluğu ve ABD Fizik Topluluğu üyesi oldu. 2009-2001 arası TÜMÖD İstanbul Kolu Başkalığı görevini yürüttü..
Genelkurmay Başkanlığı Harp Akademileri Komutanlığı’nda yıldız savaşları, nükleer silahlar, silahsızlanma, dünya enerji siyasası, ileri teknoloji, savunma sanayii alanlarında, 1985’ten itibaren dersler ve konferanslar verdi.
Pek çok Doktora ve Yüksek Lisans çalışması yaptırdı. Uluslararası birçok akademik etkinlikte Türkiye’yi temsil etti. Nükleer enerji, enerji ve savunma alanlarında, bu arada, ülkemizdeki toplumsal dinamikler konusunda kitapları, ulusal ve uluslararası basın ve konferanslarda yer almış çok sayıda çalışması bulunmaktadır. Meslekdaşları ile birlikte, son on yıldır Einstein’ın Görecelik Kuramı ile Modern Atom Kuramı’nı birleştirmek üzere geçekleştirdiği çalışmalar, çeşitli dünya bilim merkezlerinde yükselen yankılar bulmaktadır. Halen T.C. Okan Üniversitesi Öğretim Üyesi...
Eğitişim Dergisindeki Yazıları
Sartre'ın Varoluşçuluğu ve İrade
Yitirdiğimiz Arkadaşlarımızın Anısına...
Nükleer Enerji: Dünya ve Türkiye
Doğabilimin ve Mühendisliğin Temel Fiilleri
CHP Yönetimi Kendi Topuğuna Sıkıyor
Akıl Evren Bilincinin Gerisindedir
Prof. Dr. Alpaslan Işıklı Hoca'nın Anısına
Tolga Yarman'la Oktay Sinanoğlu Hakkında Röportaj
2015 Genel Seçimine Dönük Tavrım
Tarihsel Bağlamda Çanakkale Savaşları ve Ermeni Meselesi
Geçmişte ve Bugün Nükleer Enerji Tartışması
Bilimsellik, Tabu ve Bağnazlık
Yetersiz Sanayileşme ve Hastalıklı Demokrasi
Mezuniyetin 50. Yıl Dönümü Konuşması
Akkuyu'ya Dünyanın En Pahalı Nükleer Müzesi
Kader var mı? Determinizma Görecelidir
Prof. Hilmioğlu'nun Can Parçası Emir'e
Tutuklu Yargılanan Meslektaşlarımız İçin
Dünya Betonarme Yalanlarla Yönetiliyor
Enerji Zemininde Dünyanın Yapılandırılması ve Emperyal Etki
Suriye Oyunu Kanlı Bir Oyundur
“İnsan Odaklı Anayasa” Çatma Riyası
Yaradan'a Varış: Bütünsel Bir Ahlak Öğretisi
Akkuyu’ya Nükleer Santral Kurmak Büyük Vebaldir
Milyon Dolarlık Bacaklarla Afyonlaştırılıp, Örtülü Siyasete Paravan Kılınan Futbol
Akdeniz Üniversitesi Rektörü’ne Mektup
Doğayı Algılayışımızdaki Gelişme: Bilim Eğitimi ve Sorunlar
Hassstroloji ya da Kısaca Hastroloji
Termodinamiğin İkinci Yasası ve Sevgililiklerin Pörsümesi
“Darwin’i Bitirdik, Sıra Einstein'da mı?”